Annecy - Le pont des Amours

Annecy

Bezoek ook deze steden: Annecy, Chambéry, Albertville

Sportief bezig of heerlijk rondkijken in een historische stad?

Camping du Lac St.Clair bevindt zich op een prachtige plek: in het hart van de Savoie en dichtbij de Franse Alpen. Naast de vele sportieve activiteiten in de omgeving zoals vissen, zwemmen, via ferrata, canyoning, paragliding, wandelen of fietsen, is het ook fijn om eens een stad te bezoeken. Ga in dit geval naar Annecy!

Geschiedenis in het kort

Het Venetië van de Alpen, wordt deze naar het gelijknamige meer genoemde stad ook wel genoemd. Ze werd ooit bewoond door de Galliërs en de Romeinen. In de loop der eeuwen bleek deze plek een belangrijk punt op de handelsroute tussen Frankrijk en Italië, en daarvan zijn de invloeden nog steeds zichtbaar. Het was in de middeleeuwen de eerste stad van het graafschap Genève, maar in de vijftiende eeuw werd het de hoofdstad van de Savoie. Later is de stad enkele keren ver- en heroverd door o.a. Napoleon, totdat het uiteindelijk in 1860 in Franse handen kwam. Het departement waarvan het nu de hoofdstad is, heet officieel Haute-Savoie.

Onze favoriete stad in Frankrijk

Je rijdt er vanaf de camping in drie kwartier naartoe, een mooie rit vol sprookjesachtige vergezichten. In het centrum van de stad is, naast het heerlijke eten en drinken waar de streek bekend om staat, veel te zien en te doen. Er zijn hier regelmatig (film)festivals. Het is niet voor niets onze favoriete Franse stad!

Majestueuze architectuur: Palais d'Isle en Château d’Annecy

Vanzelfsprekend bezoek je het Palais d'Isle, het beeldbepalende gebouw in het centrum. Het is nu een museum waar je veel leert over de rijke geschiedenis van de stad, maar vroeger diende de vesting als gevangenis. Omringd door grachten is het een echte blikvanger: vele ansichtkaarten bevatten de beeltenis van dit paleis. Een ander in het oog springend bouwwerk is het Château d’Annecy dat hoog boven het stadcentrum uit torent. Sinds de bouw in de twaalfde eeuw is er veel bij gekomen: het is leuk om te zien hoe de verschillende architectonische stromingen door de eeuwen heen hun invloeden hebben uitgeoefend. Ook dit gebouw dient tegenwoordig als museum, met wisselende exposities.

Relaxen in de parken en in de haven

De stad telt enkele prachtige parken; populaire plekken om even te relaxen. Vooral in de zomer is het er immer gezellig met picknickers, toeristen en locals die even pauzeren. Deze parken dienen tevens als aanlegplaats voor boten. In de richting van de Pont des Amours, de brug van De Geliefden, ligt een leuk jachthaventje waar ook veel gezwommen en gedoken wordt. Er is hier uiteraard veel horeca, waaronder een restaurantboot: La Libellule.

Heerlijk winkelen in het oude stadscentrum

Met 50.000 inwoners is het geen grote stad, maar winkelen is er echt leuk. De schattige, schots en scheve gebouwtjes bieden op zich al een pittoreske aanblik. Het is heerlijk om hier rond te struinen, lokale wijn te proeven natuurlijk, maar er is ook een leuk cupcake-winkeltje en zelfs een Ierse pub. Hier passeer je om de haverklap mannen met een alpinopet en een stokbrood onder hun arm. Franser wordt het niet!

Uitzicht op het meer en de Mont Blanc

Naast alle historische bezienswaardigheden, het winkelen, slurpen en smikkelen, is de natuur dominant aanwezig. Vanuit diverse punten in de stad heb je een geweldig uitzicht op de Mont Blanc en natuurlijk het Lac d'Annecy.

Zin in nog meer steden? Bekijk ook chambery en Albertville

Voor wie nog niet uitgeshopt en -gesnuffeld is: Chambéry en Albertville zijn minstens zulke mooi steden, ook op korte afstand rijden van de camping. In Chambéry staat een schitterend kasteel uit de veertiende eeuw, met daarbij een kapel in gothisch/barokke stijl waar tussen 1453 en 1578 de lijkwade van Turijn werd bewaard. De Métropole, de kathedraal van de stad, is een ander hoogtepunt: een slordige 6000 m² aan muren gewelven. En dan is er nog de wonderlijke 'olifantenfontein': de Fontaine des éléphants.
Albertville ken je misschien van de Olympische Spelen van 1992; je vindt er het Maison des 16es Jeux Olympiques d'Hiver. De stad was trouwens tevens vijfmaal een etappeplaats van de Tour de France! Maar deze aan de rivier de Arly gelegen stad biedt ook ander vermaak. De stad heeft een rijke historie met bijbehorende architectuur. Ook hier vind je gezellige winkelstraten en terrasjes en bovendien een mooi uitzicht op Conflans, nóg zo´n stad met een verhaal dat terugleidt tot diep in de middeleeuwen.