Activité Maurienne Savoie
Photo Maurienne Savoie Paysage

De Maurienne

Camping in Savoie bij het begin van de Maurienne

Het lager gelegen gedeelte van dit gebied begint bij de gemeente Aiguebelle en eindigt bij La Chambre. Het Alpen landschap biedt een prachtige bosrijke en groene omgeving dat zich bevindt in een bergachtig gebied. Dit reliëf maakt onder andere het verschil tussen het dorp Épierre op 348 meter hoogte en de nabije top van de Grand pic de la Lauzière met als hoogste punt op 2.829 meter. Dit landschap heeft hierdoor een ideaal ecosysteem wat aantrekkelijk is voor vele zeldzamen en wilde diersoorten zoals de lynx.

Dit gebied staat bekend als het bovenste gedeelte van de Arc-vallei, die ongeveer 45 kilometer langs de Italiaanse grens loopt in de regio Mont-Cenis. Deze regio is erg populair vanwege het rijke verleden en de overblijfselen van menselijke bewoning. Deze bewoners hadden zich hier al gevestigd sinds het Paleolithicum. In de middeleeuwen was het dan ook een belangrijke doorgang voor de handel. Dit kwam voornamelijk door de populaire zoutroute die hier praktisch doorheen liep. De Vanoise pas, maakte het daarnaast mogelijk om kazen uit te wisselen, waaronder de beroemde Beaufort. Deze kaas werd in de Romeinse tijd tegen het zout dat werd geëxploiteerd in de mijnen van Salins in Tarentaise geruild.

Bezichtigingen in de regio:

De Aiguilles d´Arves

Deze top is het hoogste punt van het Arves-massief. In totaal bestaat dit gebergte uit drie delen:de Aiguille Méridionale (3.514 m boven zeeniveau), de Aiguille Centrale (3.513 m boven zeeniveau) en tenslotte de Aiguille Septentrionale die ook wel "Cat's Head" wordt genoemd (met een hoogte van respectievelijk 3358 en 3364m).

In de zomer is het mogelijk om dit gebergte te bereiken via verschillende routes. Deze routes vertrekken voornamelijk vanaf het Chalmieu-plateau in Albiez-Montrond, en vanuit het kleinere Entraigues in Saint-Sorlin d´Arves.

Le Mont Cenis

In het verleden was deze kleine Maurienne-pas (2083 m hoogte) erg strategisch gelegen. De weg werd aangelegd in 1802 door Napoleon. Met deze weg verbond hij Lanslebourg-Mont-Cenis in Frankrijk met Susa in Italië. Dit markeerde de grens tussen de twee landen tot 1947. Na deze datum werd het Verdrag van Parijs getekend. Sindsdien is het gebied volledig in Franse handen is gekomen.

Gedomineerd door reusachtige toppen, uitgestrekte bergweiden, en enkele vestingwerken zoals het Fort de Ronce. Ook beschikt dit gebied over een prachtig azuurblauw meer. Hiermee blijft het een unieke verkenningstocht die doordrenkt is van de geschiedenis in de Haute Maurienne Vanoise.

Les lacets de Montvernier

Het had veel voeten in de aarde om de Arc-Vallei met het dorp Montvernier te verbinden. In totaal was er zes jaar nodig, van 1828 tot 1934, om bijna 400 m hoogteverschil te overwinnen.

Les lacets de Montvernier vormen een van de meest spectaculaire routes in Savoye, ook is het een echte uitdaging voor fietsers en wielrenners. Eenmaal bovenaan de top kunt u de bijzondere "Aura" observeren. Dit is een monumentaal werk van Land Art (5000m²) en vrucht van de verbeelding van Marc Biétry. Het symboliseert ook de solidariteit tussen mannen. Het is gelegen aan de zuidelijke ingang van de stad Sainte-Marie-de-Cuines.

Een bezoek iets verder in Montvernier verdient ook een bezoek. De weg blijft klimmen en doorkruist verschillende gehuchten, waaronder Noirey en Montbrunal. Elk gehucht heeft zijn eigen kapel, gemeenschappelijke oven en oude wasplaats.

Les barrières de l’Esseillon

De barrières de l’Esseillon werd in het begin van de 19e eeuw in de Haute-Maurienne gebouwd door het koninkrijk Piemonte-Sardinië. Dit is gebouwd om zichzelf te beschermen tegen Frankrijk, dat op dat moment de belangrijkste vijand was.

Het bestaat uit in totaal vijf verdiepingen met forten over de hele breedte van de vallei: Fort Charles-Albert, Fort Marie-Christine, Fort Charles-Félix en Fort Victor-Emmanuel liggen tussen de twee dorpen Aussois en Avrieux. Het geheel blokkeerde de toegang via de hoofdweg tussen Frankrijk en Piemonte. Door deze controle werd de koninklijke weg naar Mont Cenis gecontroleerd.

Er zijn drie routes mogelijk om dit indrukwekkende gebouw te ontdekken. Elke weg heeft zijn eigen kenmerken. Het pad van de bouwers is een ontdekking van de verstevigde barrière en duurt ongeveer vier uur. Op deze route kom je langs verschillende educatieve borden. De Savoyaardse ontdekkingswandeling is een leuke en wandeling voor de hele familie. Deze route nodigt u uit tot het volgen de legende van een jonge Sardijnse kanonnier in het fort. Als laatste is er de rondleiding door de forten van Esseillon. Samen met een berggids ontdek je de geschiedenis.

Het Opinel Museum

Kom en ontdek de geschiedenis van dit beroemde Savoyaardse mes. Deze gaat van de oude smidse tot de huidige ateliers. Met permanente en tijdelijke tentoonstellingen nodigt het gratis museum u uit om de grote geschiedenis te ontdekken die het merk heeft gemaakt tot wat het nu is. De winkel stelt je in staat om met een exemplaar van dit merk weg te gaan. Een echt blijvend en origineel souvenir! Tijdens uw verblijf in het Saint-Jean-de-Maurienne kan een foto naast het gigantische monumenten in de vorm van Opinel mes natuurlijk niet ontbreken.

Een leuke anekdote die Maurienne met Tarentaise verbindt

Er bestaat een vurige rivaliteit tussen de Tarentaisiens en de Mauritianen. De Savoyards van Tarentaise vertellen altijd deze grap: weet je waarom de Mauritianen allemaal grote oren hebben? Hun ouders brachten ze als kinderen naar de top van de berg. Daar tilden ze hen bij de oren op, zodat ze naar achteren konden kijken. Ze riepen dan luid en duidelijk "Kijk eens hoe mooi Tarentaise is!".

We geven ze groot gelijk, beide valleien zijn namelijk om van gecharmeerd te raken. En weet jij het al? Laat ons weten op welke vallei jij verliefd bent geworden.