De Chartreuse

Regionaal natuurpark Chartreuse ontdekken vanaf de camping

De Chartreuse is een bergmassief van zo'n 40 kilometer lang en 15 kilometer breed in de Franse Voor-Alpen. Het massief ligt grotendeels in het Franse departement Isère en voor een deel in Savoie, in de regio Auvergne-Rhône-Alpes op zo'n 80 kilometer ten zuidoosten van Lyon. Het bergmassief rijst op tussen Grenoble in het zuiden, Chambéry in het noorden, Voiron in het westen en Saint-Laurent-du-Pont in het noordwesten. Het natuurgebied heeft een oppervlakte van ongeveer 400 km2 en is daarmee het kleinste massief in de Noordelijke Voor-Alpen.

Het Chartreuse-massief heeft veel passen zoals de Charmette-pas, de Cluse-pas en de Granier-pas. Met maar liefst 1.300 kilometer aan wandelpaden kun je hier schitterende wandelingen door de Alpen maken. Vaak zijn dit langere wandeltochten van een halve dag of een dag die vanaf de bergpassen richting één van de toppen leiden. De meest technische passages zijn over het algemeen voorzien van kabels. De lange-afstandswandelroute GR 9 doorkruist het natuurreservaat. Het onderdeel van de wandelroute door het bergmassief vereist minstens twee dagen wandelen.

Veel te beleven in het natuurpark

Het Chartreuse-massief biedt zowel in de zomer als de winter gigantisch veel recreatiemogelijkheden. Zo maak je 's zomers prachtige wandeltochten, kun je gaan rodelen, paragliden, canyoning, een vrije vlucht maken langs de bergtoppen, mountainbiken of klimmen. Of je nu op zoek bent naar een rustige activiteit of graag je hartslag op hol brengt, er is voor elk wat wils. Ben je gek op dieren? Dan is het erg leuk om een wandeltocht onder begeleiding van ezels te wandelen terwijl je het natuurreservaat ontdekt of om een paardrijtocht door de bergachtige omgeving te maken.

Ook zwemmen behoort tot de mogelijkheden. In het bergmassief zijn veel meren te vinden, zoals het Lac de Paladru, Lac d'Aiguebelette, Lac Saint André, Lac de Carouge of het bekende Lac du Bourget. Ook kun je een dagje naar één van de openluchtzwembaden voor een verfrissende duik. Vaak geniet je hierbij van een schitterend uitzicht over de bergpieken in de omgeving.

Dit moet je zien in het Chartreuse-massief

Het Chartreuse-massief is rijk aan schitterende landschappen en indrukwekkende bezienswaardigheden. Wandel door de authentieke dorpjes in het midden van de bergen, geniet van adembenemende panorama's of ga gewoon lekker ontspannen in de natuur. Het bergmassief is een ideale bestemming voor buitenactiviteiten. Hier leef je op het ritme van de vier seizoenen. Dit zijn een aantal bezienswaardigheden die je niet wilt missen.

De grotten van Saint Christopher

De grotten van Saint Christopher liggen in de diepten van de vallei. Dit is een ideaal uitstapje met het hele gezin. Weer of geen weer, hier geniet je van de koelte of ben je beschut tegen de regen. Ontdek het binnenste van de aarde via de oude Romeinse weg. Tijdens een rondleiding met een deskundige gids krijg je informatie in het Nederlands of Engels. Vergeet niet te genieten van het prachtige panorama over de vallei en maak een wandeling over de loopbrug die 20 meter boven de grond hangt!

Het klooster van de Grande Chartreuse

Dit geboortehuis van de orde van de kartuizers ligt in het hart van het bergmassief, aan de voet van de Grand Som en dichtbij Grenoble. Het klooster stamt uit 1084 en is gesticht door Saint-Bruno. Deze rustige, vreedzame en beschermde plek is alleen te voet toegankelijk na een wandeling van een halfuur vanaf de parkeerplaats van de Correrie. Omdat het klooster geheel gewijd is aan het gebed en stilte staat dit niet open voor het publiek en kun je deze enkel bewonderen vanaf de buitenkant. Tegenwoordig telt de orde 450 monniken en nonnen die in 24 huizen op drie continenten wonen. In deze abdij wonen dertig monniken die een ​​kartuizer leven leiden dat is gebaseerd op werk, gebed en slaap.

Cirque de Saint-Même watervallen

Het Cirque de Saint-Même is een natuurlijk amfitheater met 500 meter hoge kliffen waaruit vier watervallen ontspringen. Dit is de bron van de rivier de Guiers, dat zijn pad naar de vallei zoekt. Het terrein is grotendeels in handen van particuliere eigenaren, maar gelukkig mogen bezoekers het terrein oversteken om dit bijzondere spektakel te aanschouwen. Extra mooi op een zonnige dag wanneer je wat verfrissing zoekt!

Kabelbaan Saint Hilaire du Touvet

Stap aan boord van een van de oudste kabeltreintjes met tandrad. De kabelbaan is haast honderd jaar oud en brengt je bijna 750 meter omhoog voor een prachtig panorama op de Belledonne-keten. De kabelbaan gaat erg steil omhoog, zeker voor kinderen is dit een spannende tocht.

Touvet kasteel

Dit pittoreske kasteel is gebouwd in de Middeleeuwen en wordt al 500 jaar bewoond door dezelfde familie die het ook bezit. Maak een mooie en ontspannen wandeling langs de fonteinen en planten in de schitterend aangelegde tuin.