Via ferrata au dessus du lac du Bourget
Via Ferrata dans les Alpes
Via Ferrata en Savoie

Klettersteig

De klettersteig, een unieke ervaring om te doen met familie of vrienden in de Savoie.

De klettersteig (van het Latijnse woord "spoorweg") is een route die zich op een rotswand bevindt, uitgerust met specifieke elementen (kabels, ladders, hellingen, enz.) De klim wordt veilig gemaakt door middel van lanyards, bevestigd aan het harnas, die aan een kabel zijn vastgemaakt, aan de muur (de zogenaamde "levenslijn") die langs de route aanwezig is. Een klettersteig is een tussenactiviteit tussen wandelen en klimmen. Deze activiteit is ideaal voor de ontdekking van prachtige landschappen en verticaliteit terwijl u geniet van de sensaties.

De korte geschiedenis van de klettersteig

De oorsprong van de Via Ferrata ligt eigenlijk in de Dolomieten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vonden veel gevechten plaats in de bergen en om de soldaten door de bergen te leiden om een strategische positie in te nemen, werden er vaak staalkabels aan de bergwanden bevestigd. Ze werden gebruikt om de doorgang van de troepen van de ene vallei naar de andere in de Dolomieten te vergemakkelijken.  Later werd dit recreatief gebruikt. De eerste lijnen zijn in de jaren negentig van de vorige eeuw in Frankrijk gebouwd. Terwijl ze in de Dolomieten vaak in het hooggebergte liggen, liggen ze in Frankrijk vaker in de buurt van toeristische centra. Deze routes kunnen korter zijn, maar hebben vaak een spectaculair karakter. De moeilijkheidsgraad wordt bepaald door verschillende factoren. De moeilijkheidsgraden van de routes zijn aangegeven van A (zeer gemakkelijk) tot E (zeer moeilijk).

Voor deze activiteit benodigde apparatuur

Om de rotsachtige paden van de Alpen te kunnen overzien, is de volgende uitrusting nodig:

Een klimgordel uitgerust met een via ferrata-lijn met twee karabijnhaken en een energieabsorber;
Een helm;
Een touw van ongeveer 30 meter en extra karabijnhaken, schroef of halve knoop (ook wel HMS genoemd);
Resistente handschoenen
Deze technische uitrusting is in de prijs van de activiteit inbegrepen en wordt door de aanbieders ter beschikking gesteld. Het is echter belangrijk dat u goed uitgerust bent aan uw zijde dankzij een paar schoenen met goede zolen, in reliëf (zoals wandelschoenen). Wij raden u aan een rugzak mee te nemen met daarin: regenkleding, water, wat voedsel, een kleine EHBO-doos (met verband, verbanden, etc.). Het plezier van een kleine chocoladereep op de top van een rotswand wordt uw meest spectaculaire snack!

Het is belangrijk om goed te kijken naar het niveau van het parcours en te controleren of u en uw klimmers het aankunnen. Aarzel niet om de professionals om advies te vragen op basis van uw profiel. Voor ervaren klimmers, zorg ervoor dat je altijd een kaart hebt, hou rekening met het weer, wees dus goed op de hoogte van de weersvoorspelling en waarschuw altijd andere klimmers als er rotsen vallen.

De via Ferrata in de Savoie

Een van de meest gebruikte voorbeelden is de Via Ferrata Saix van Miolene. Deze route heeft een moeilijkheidsgraad van D/E. De starthoogte is 1.030 meter en de uiteindelijke hoogte is 1.250 meter. Vanaf de Chapelle d'Abondance en gedurende ongeveer een tot twee uur ontdekt u de schoonheid van onze landschappen. In Annecy is er ook een mooie Via Ferrata van makkelijk niveau die ongeveer drie uur duurt, waar je als alternatief kunt wandelen, klimmen op bars, abseilen, tokkelbaan en apenbrug. Dit circuit is toegankelijk voor beginners vanaf 12 jaar. In de Savoie zijn er verschillende soorten Via Ferrata. U ontdekt adembenemende landschappen en keert terug naar huis met herinneringen vol herinneringen.